Start een succesvol online bedrijf in 5 stappen

By Ruben van Putten 4 jaar ago
Home  /  Online marketing  /  Start een succesvol online bedrijf in 5 stappen
succesvol online bedrijf

Er zijn verschillende manieren om een online bedrijf te starten. De allerbelangrijkste regels zijn geduld en doorzettingsvermogen, maar daar blijft het vaak niet bij. Als startend ondernemer moet je vanuit het niets een goed product kunnen neerzetten. En dit kost tijd. We hebben een lijst gemaakt van bruikbare tips die veel bedrijven succesvol hebben gemaakt. Zij hebben dit bereikt door het volgende te doen:

 1. Vind een behoefte en vul deze in.
 2. Kies een duidelijke naam en domeinnaam.
 3. Gebruik goede software.
 4. Schrijf content die verkoopt.
 5. Ontwerp en ontwikkel een website die simpel in gebruik is.
 6. Gebruik de juiste zoekmachines om voor site traffic.
 7. Zorg er voor dat je een reputatie opbouw als expert.
 8. Voorzie fans van content (re-marketing).
 9. Zorg voor inkomsten.
 10. Investeer in vernieuwing.

Iedereen kan zijn voordeel doen met het toepassen van deze 8 stappen. Zorg er voor dat een collega toeziet op de kwaliteitsbewaking.

1. Vind een behoefte en vul deze in

Veel mensen die starten met een onderneming maken de fout om zich eerst op een product te richten, waar zij eigenlijk op de markt moeten richten. Boyan Slat is een Nederlandse student die de oceanen wilt schoonvissen van plastic. Als eerste zorgde hij voor een 1000 pagina tellend marktonderzoek. Daarna bedacht hij een oplossing door een gigantische stofzuiger te ontwikkelen. Door stapsgewijs te werken zorg je ervoor dat je gefocust blijft en potentiële investeerders/volgens meeneemt in je verhaal.

Om de kans van slagen te vergroten moet je beginnen met een doelmarkt kiezen. Het is de truc om een groep mensen te vinden die naar een oplossing zoeken, zoals het probleem van Boyan Slat. Het internet maakt marktonderzoek een stuk gemakkelijker;

 

 • succesvol-online-bedrijf 1Bezoek online forums om te zien welke vragen mensen stellen en welke problemen zij proberen op te lossen.
 • Pas zoekwoordonderzoek toe om zoekwoorden te vinden die door veel mensen worden gebruikt. Belangrijk; gebruik de taal die de doelgroep ook gebruikt. Stel je hebt een schoenenzaak en je doelgroep noemt je schoenen patta’s, pas dit zoekwoord dan toe. Dit verhoogt de kans dat zij jou online vinden en je product kopen.
 • Doe onderzoek naar potentiële concurrenten. Kijk op hun websites en vertaal deze informatie naar jouw voordelen. En doe dit beter dan de concurrent.

Het is belangrijk dat je oog houdt voor je concurrent. Welke stappen hebben zij gemaakt en hoe doe jij dit beter?

2. Kies een duidelijke naam en domeinnaam

Een van de belangrijkse manieren om bezoekers opnieuw naar je pagina te halen is een duidelijke bedrijfsnaam. Waar je op moet letten is het volgende; 

 • Krachtige naam.
 • Naam legt verband met doelgroep/product.
 • Gemakkelijk te onthouden.
 • Kort en krachtig.

Zorg er ook voor dat de bedrijfsnaam een verband legt met je doel. Marktplaats.nl verwijst naar een verkoopplaats. Bol.com doet dit niet, maar heeft een korte en duidelijke naam. Een voorbeeld zoals 100Bestecadeaus.nl is erg generiek, en geen unieke naam. Pas zoiets toe als je alleen vergelijkingsproducten wil presenteren. Kies zo veel mogelijk voor een unieke naam en zorg dat je uniek wordt. Apple is een generieke naam, als merk zijn zij krachtig in het design, producten en communicatie. En dit verkoopt.

3. Gebruik goede software

succesvol-online-bedrijf 2Het gebruik van goede software is belangrijk. Iedere branch heeft zijn eigen programma waar hij/zij het beste mee kan werken. Kijk goed welke voordelen dit programma voor jouw bedrijfsvoering heeft. Zorg dat je online programma’s hier op aansluiten. De volgende programma’s zijn geen must, maar zorgen voor een goede ondersteuning;

 • Google Analytics + Adwords: advertenties en optimalisatie
 • Rankranger: zoekwoordenoptimalisatie
 • Hootsuite: dashboard voor social media programma’s
 • Evernote Business: Je intranet in de cloud

Maak voor jezelf een lijst met wat nodig is. Maak je gebruik van fotografie, zoek dan naar programma’s die daar op aansluiten. Vergelijk de beste aanbieders met elkaar en overweeg het programma te gebruiken. Let ook op de doelgroep, sluit dit aan?

4. Schrijf content die verkoopt

Er is een bewezen verkoopformule voor het schrijven van teksten om bezoekers terug te laten keren naar je website. Dit gebeurd door het verkoopproces van het moment dat de bezoeker arriveert tot het moment dat de bezoeker de aankoop afrond.

 1. Wek de interesse met een opvallende titel.
 2. Beschrijf het probleem dat jouw product oplost.
 3. Bewijs jouw geloofwaardigheid als oplosser van dit probleem.
 4. Voeg beoordelingen toe van eerdere gebruikers.
 5. Vertel over het product en welke voordelen dit heeft voor de gebruiker.
 6. Doe een aanbod.
 7. Zorg voor een sterke garantie.
 8. Creër urgentie van de aankoop
 9. Benoem de optie tot koop
In het proces van het tekstschrijven moet je rekening houden met de focus hoe je product of dienst het probleem oplost en het leven gemakkelijker maakt. Denk als een consument en vraag jezelf herhaaldelijk af “wat is voor mij het nut?”
 succesvol-online-bedrijf 3

5. Ontwerp en ontwikkel een website die simpel is in gebruik

Wanneer je de markt, het product en het verkoopproces hebt uitgewerkt komt het webdesign naar voren. Houd rekening dat dit simpel moet blijven. Je hebt minder dan 5 seconden om iemand zijn/haar aandacht te krijgen. Gebeurd dit niet, dan komen deze klanten nooit meer terug. Sommige belangrijke tips die je voor ogen moet houden;

 • Kies 1 of 2 fonts op een witte achtergrond.
 • Zorg dat de navigatie gemakkelijk en duidelijk is. En op iedere pagina hetzelfde.
 • Gebruik enkel afbeeldingen, audio en video als dit de boodschap verduidelijkt.
 • Zorg voor een opt-in mogelijkheid om e-mailadressen te verzamelen.
 • Maak het gemakkelijk om binnen twee klikken een aankoop te doen.
 • Je website is je online winkelvloer, zorg dat deze klantvriendelijk is.

Vraag in je omgeving ook om tips. Zijn de meeste het er over eens dat dit de goede vormgeving is? Pas dit desnoods aan.

6. Gebruik zoekmachines om gerichte kopers naar je site te halen

Betalen per klik (PPC) adverteren is de gemakkelijkste manier om verkeer naar je gloednieuwe site te leiden. Het heeft twee voordelen boven het wachten op verkeer dat via de organische zoekresultaten naar voren komt. Het eerste voordeel is dat PPC-advertenties onmiddelijk op de zoekpagina’s worden weergegeven. Het tweede voordeel is dat een PPC-advertentie je de mogelijkheid geeft om verschillende zoekwoorden te gebruiken. Zo kan de beste benadering worden gezocht richting je klanten. Dit kunnen koppen, winacties en de manier van verkopen zijn. Gebruik daar Google Adwords voor.

Je krijgt niet alleen direct verkeer naar je website, je kunt ook gebruik maken van PPC-advertenties om de beste, hoogste omzetten van zoekwoorden te ontdekken. Op basis van die testresultaten kun je de beste zoekwoorden in je tekst en code plaatsen.

7. Zorg ervoor dat je expertise je reputatie verstevigd

Mensen gebruiken het internet om informatie te zoeken. Zorg dat informatie gratis beschikbaar is om te delen (links), zodat je meer online verkeer genereer en beter vindbaar bent in zoekmachines. Het geheim is om altijd de link van je site in beeld te brengen bij het kleinste stukje informatiedeling.

 • Geef altijd gratis expertise materiaal. Ontwikkel artikels, video’s of andere content wat mensen handig zullen vinden. Verspreid die content over je social media en je blogposities.
 • Sluit de link “verzend naar een vriend” in bij waardevolle content.
 • Wordt een actieve expert in online netwerken waar je je doelgroep kan vinden.

8. Voorzie fans van content (re-marketing)

succesvol-online-bedrijf 4Wanneer je een inschrijflijst/opt-in lijst aan je website toevoegt, zorg je er voor dat je een van de waardevolste manieren van online zakendoen toepast. Je klanten en abonnees hebben toestemming gegeven dat jij mag mailen. Dit betekend;

 • Je geeft hen iets waar zij om vragen;
 • Je ontwikkeld een relatie met deze klanten;
 • De reacties zijn 100% meetbaar;
 • E-mailmarketing is goedkoper dan de papieren versie, TV en radio commercials omdat ze een hoger bereik verkrijgen.

Iedereen die je website bezoekt en de inschrijflijst invuld is een hoge lead. En er is geen betere manier om deze leads te volgen van e-mailsmarketing.

9. Zorg voor inkomsten

Een van de meest belangrijke internet marketingstrategieën is om iedere consumenten-levensduur in kaart te brengen. Zeker 36% van de mensen die bij jou een aankoop hebben gedaan, kopen in het vervolg weer. De eerste koop afronden is het moeilijkste onderdeel – al dan niet het duurste te noemen. Gebruik daarom back-end selling en upselling om deze mensen nogmaals tot een koop over te brengen:

 • Biedt producten aan die een aanvulling zijn op de eerste aankoop;
 • Verstuur elektronische beloningscoupons die bij het volgende bezoek benut kunnen worden;
 • Biedt soortgelijke producten aan op je “bedankt” pagina na de aankoop.

Beloon je klanten voor hun loyaliteit zodat zij op den duur nog loyaler worden.

Het internet verandert zo snel dat één jaar op het internet gelijk staat aan vijf jaar in de echte wereld. Maar de principes van hoe je een succesvol online bedrijf kan voeren zijn totaal niet veranderd. Als je gewoonlijk als een kleine online ondernemer start, volg dan de bovenstaande stappen. Doe je al enige tijd online zaken, doe dan een snelle terugblik om te zien of jouw werkwijze hiervan verschilt. Doe dit ook als je aan het bovenstaande nooit aandacht hebt besteed. Met deze basis kan het niet verkeerd gaan.

10. Investeer in vernieuwing

succesvol-online-bedrijf 5Veel bedrijven zijn bang om te vernieuwen. Wanneer een bepaalde reputatie is bereikt is het logisch dat dit gecontinueerd wordt. De grootste fout is echter dat ontwikkeling stagneert en creativiteit verloren gaat. De concurrentie kan hier genadeloos op in springen zodat je jouw klanten permanent kan verliezen. Grote voorbeelden zijn BlackBerry, Nokia, providers en Sony (impact van mp3 onderwaarderen). Zorg er daarom altijd voor dat je kritisch bent op je eigen organisatie en bedrijfsvoering. Biedt je wel de juiste producten aan de juiste doelgroep aan. Ook al mag het product winstgevend zijn, kijk altijd of er achter dit product een grotere, nieuwere markt ligt. Een televisie is niet oneindig houdbaar, de mobiele telefoon ook niet.

En de allerbelangrijkste regel:

Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.

Category:
  Online marketing
this post was shared 0 times
 000
About

 Ruben van Putten

  (14 articles)