Algoritme Update: Google Mobile Friendly

By ICONS Dev 4 jaar ago
Home  /  Online marketing  /  Algoritme Update: Google Mobile Friendly
Google Mobile Friendly

Vandaag is het dan zo ver, Google zegt vaarwel tegen websites die niet geschikt zijn voor mobiel gebruik. In april 2012 kondigde de zoekgigant aan dat het websites met mobielvriendelijke websites ging belonen voor zijn/haar toegankelijkheid. In aanloop naar deze update zorgde Google ervoor dat “mobile friendly” als keurmerk onder een zoekresultaat kwam te staan. Dit had tot dusver geen gevolgen voor de websites die nog niet mobielvriendelijk waren. Google waarschuwde echter die sites dat dit niet lang zou duren. Hoog tijd dus dat er iets moest veranderen, want steeds meer gebruikers gebruiken hun mobiele telefoon of tablet om een zoekopdracht uit te voeren. Google ondervind de laatste tijd ook steeds meer concurrentie van Facebook, Amazon, Apple en Microsoft’s Bing, ze moeten dus scherp blijven om voorop te blijven lopen.

Google Mobile Friendly

 

Forget the Zoo

Vergeet de dierentuin maar. Google geeft al jaren zijn belangrijkste updates namen van dieren. Google Panda, Google Penguin en Google Hummingbird zijn drie updates die gericht zijn op zoekoptimalisatie en content driven data. Dit heeft er toe geleid dat relevantie het sleutelwoord is geworden voor website-aanbieders. Ben je niet eerlijk in wat je doet, dan wordt je afgestraft. Verwijs je bezoekers naar niet-relevante pagina’s, dan wordt je afgestraft. Is content niet in lijn met de richtlijnen van Google, dan wordt je afgestraft. In principe is het allerminst negatief, het heeft er juist voor gezorgd dat websites beter aansluiten bij de wensen en behoeften van bezoekers. Ze zijn sneller, beter doorzoekbaar en grafisch er op vooruitgegaan. Google geeft dit altijd duidelijk aan. Waar houdt het Google Mobile Friendly algoritme dan in en wat is hier het effect van?

Eerst nog een kleine terugblik. In 2011 gaven twee belangrijke zoekmachinetechnici van Google een TED presentatie waar ze antwoorden gaven op enkele vragen uit het publiek. Hier werd duidelijk dat de technici gruwelden van “content farms”. Deze farms waren websites die volgepropt waren met content om enkel gevonden te worden. De inhoud was vaak niet wat de bezoeker wilde zien en werd dus misleid om op de link te klikken. Google noemde het aanpakken van deze werkwijze het Panda-algoritme. Het Penguin- en Hummingbird algoritme zitten ingewikkelder in elkaar, maar betekenden uiteindelijk hetzelfde. Google zegt enkel; “luister naar je bezoeker en speel hier met goede content op in”. Op een SMX congres in München gaf Zineb Ait Bahajji (Google Webmaster Trends Team) aan dat het White Hat marketing beloont, Black Hat, oftewel spam, gaat genadeloos afgestraft worden.

Tot dusver zijn dit logische updates geweest om de kwaliteit van websites omhoog te brengen. Google geeft zelf aan dat Panda slechts 12% van de zoekresultaten heeft aangetast. Het Penguin algoritme heeft tot slechts 3,1% veranderingen geleid. En nu komt het, het Mobile Friendly-algoritme gaat tot meer dan 15% verandering zorgen. Oh nee! Val jij hier misschien onder?

Google Mobile Friendly

Google Mobile Friendly

Er gaat iets drastisch veranderen, dat is wel duidelijk. Waak er dus voor dat je website responsive is, dit betekend dat de site zich aanpast aan de bovenstaande platformen. Ook al gebruik je enkel een desktop en een laptop, jij bent niet een van je bezoekers. Zorg er voor dat de impact zo hoog mogelijk is, dat shoppen op een mobiel apparaat net zo gemakkelijk verloopt als op een desktop of op een laptop. Ook de snelheid valt hier onder. Google probeert je hier bij te helpen en zorgt dat een site zo snel mogelijk werkt. Jij moet alleen de rest doen. Laat het ons weten als je hier hulp bij nodig hebt.

Category:
  Online marketing
this post was shared 0 times
 000
About

 ICONS Dev

  (14 articles)